pondělí 19. března 2018


Filmy a dokumenty v Městském kině Slaný



Co by to bylo za Dny italské kultury, bez zástupců italské kinematografie? V průběhu festivalu budete mít možnost zdarma zhlédnout několik současných italských filmů a dokumentů. Pojďme si je tedy představit trochu blíže.


Sobota 7. dubna 2018 / 16.00 / Městské kino Slaný

Naprostí cizinci

Skupina přátel se schází k pohodové večeři. Znají se důvěrně celé roky a také další setkání by se neslo v duchu lehkého škorpení a nostalgických vzpomínek na to, co bylo... kdyby se nezrodil zdánlivě nevinný nápad: dát mobilní telefony na stůl a sdílet každou SMS i každý příchozí hovor. Kolik toho o sobě nesmíme vědět, abychom mohli zůstat přáteli, milenci, manželi, rodiči...? Během jediného večera se ukáže, že až příliš mnoho. I ti, které známe, mohou totiž být naprostými cizinci.

Komedie / Drama, Itálie, 2016, 93 min

Režie: Paolo Genovese 






Neděle 8. dubna 2018 / 16.00 / Městské kino Slaný

Místo splněných přání

Záhadný muž sedí každý den u stejného stolu restaurace The Place, připraven vyslyšet a vyplnit největší přání návštěvníků. Co budou schopni udělat, aby získali to, co chtějí?

Drama / Mysteriózní / Fantasy, Itálie, 2017, 105 min

Režie: Paolo Genovese 






Pondělí 9. dubna 2018 / 19.30 / Městské kino Slaný

Šíleně šťastná

Beatrice je upovídaná bájivá lhářka a samozvaná miliardářka, která ráda věří tomu, že se zná se všemi důležitými lidmi. Donatella je oproti tomu potetovaná zamlklá introvertka, která v sobě skrývá tíživé tajemství. Obě ženy jsou pacientkami v moderní, ale střežené psychiatrické klinice a postupně se mezi nimi vyvine silné přátelství. Společně pak z léčebny utečou a snaží se ve světě venku během své bláznivé cesty najít štěstí, které obě ztratily...

Komedie / Drama / Road movie, Itálie / Francie, 2016, 116 min

Režie: Paolo Virzi 







Úterý 10. dubna 2018 / 19.30 / Městské kino Slaný

Ať žije svoboda

Enrico Olivieri, předseda nejsilnější politické strany, je na pokraji krize. Preference jeho strany stále klesají a volby se nezadržitelně blíží. Jedné noci však Olivieri zmizí. Ve společenských a stranických kruzích se rychle šíří fámy a dohady a šedá eminence, Andrea Bottini, usilovně přemýšlí, jak situaci zachránit. V jeho hlavě se tak zrodí šílený a hazardní plán – podsunout veřejnosti Olivieriho bratra – dvojče. Důvtipný filozof, který trpí bipolární depresí, je však pravým opakem svého bratra. Poetické a srozumitelné vyjadřování, žoviální přístup k lidem a rozesmátá tvář jsou klíčem ke strmému vzestupu preferencí strany. Nebývalý obdiv a popularitu politika však kdosi ze zákulisí sleduje a vyčkává...

Drama / Komedie, Itálie, 2013, 93 min

Režie: Roberto Andó 






Čtvrtek 12. dubna 2018 / 19.00 / Kavárna Prostor

Velká nádhera

Po obrazově i hudebně atraktivní road-movie Tady to musí být (2011) sahá Sorrentino po osvědčených prostředcích svého jedinečného filmového stylu a opět přináší vizuálně podmanivé komediální drama o hledání smyslu vlastní existence a smíření se s věčně plynoucím časem a stárnoucím tělem. Příběh stárnoucího spisovatele a novináře Jepa zasazuje Sorrentino do prostředí "třpytivé" vysoké smetánky podmanivého Říma a po vzoru filmových velikánů Federica Felliniho a Michelangela Antonioniho podává kritiku současné společnosti, žijící v povrchnosti, přetvářce a zaslepenosti. Zoufalý Babylon zbohatlíků, politiků, zločinců, filmových hvězd, umělců, intelektuálů, ale i komplikovaných i nestálých vztahů ožívá v starověkých budovách a gigantických vilách Říma a sledujeme ho očima rozčarovaného Jepa, věčně se utápějícího v poháru gin tonicu a ve víru nekonečných party. A nad tím vším stojí Řím jako krásná, avšak mrtvá diva.

Drama / Komedie, Itálie / Francie, 2013, 141 min

Režie: Paolo Sorrentino 






Čtvrtek 12. dubna 2018 / 19.30 / Městské kino Slaný

Florencie a galerie Ufizzi

Novinka od tvůrců Vatikánských muzeí vezme diváky na fascinující cestu do města, které bylo kolébkou italské renesance. Prostřednictvím nejkrásnějších uměleckých děl té doby od autorů jako Michelangelo, Brunelleschi, Raphael, Leonardo a Boticelli nabízí pohlcující zážitek ze samotné Florencie. Herec Simon Merrels vás provede celým městem, jeho památkami a uměleckými díly. Za jediný večer v kině stihnete navštívit 10 muzeí a prohlédnout si na 150 světových uměleckých děl. Je to umělecký nájezd na město, který bere vše, od kaple Brancacci, přes Národní muzeum Bargello, Medicejský palác a klikaté uličky města, Brunelleschiho dóm, Palazzo Vecchio, až ke Galerii Uffizi a Academia Gallery. Nevynechá ani místa jako Ponte Vecchio nebo Piazza della Signoria. Cesta má devět částí a vezme vás i na předměstí, klidné a přírodní okolí Florencie. Jádrem prohlídky je pokladnice umění, galerie Uffizi a pohled na dech beroucí dílo Leonarda da Vinci "Adoration of the Magi", které po letech restaurátoských prací uvidí veřejnost naživo až v roce 2016. Dokument Florenci a galerie Uffizi odhalí obraz ve světové premiéře a diváci v kinech budou tedy prvními, kdo ho uvidí. Podíváte se ale i za temnějšími autory, uvidíte třeba monstrózní, děsivá díla s nádechem gotiky od Caravaggia.

Dokumentární, Itálie, 2015, 85 min

Režie: Luca Viotto 






Pátek 13. dubna 2018 / 17.00 / Městské kino Slaný

Svatý Petr a papežské baziliky Říma

Navštívit všechna zajímavá místa světa není v silách jednoho člověka, teď je to ale přece jen o něco jednodušší. Díky moderním technologiím si můžete v kinech vychutnat unikátní dokumenty z těch nejznámějších uměleckých galerií, muzeí a měst. V dubnu se můžete ve svém kině vypravit do historického Říma a prohlédnout si fascinující místa, na kterých se utvářely dějiny.

Dokumentární, Itálie, 2016, 90 min

Režie: Luca Viotto





Vstup na všechny projekce je zdarma!

Žádné komentáře:

Okomentovat