pátek 23. února 2018


Dny italské kultury ve Slaném


Téma italské historie a kultury nemůže během jednoho týdne obsáhnout vše, co je pro Itálii typické. Sama země se občas zdá být naprosto nesourodá. Co je typické na jihu, je zcela cizí v severní části země a naopak. I pro nás ve Slaném, ale i v naší vlasti obecně, se názory na zemi vyplňující Apeninský poloostrov zcela liší.

Jedni vzpomínají na Drupiho, Ricchi e Poveri či Adriana Celentana, jiné oslovuje Gianna Nannini, Brokendolls nebo Five ways to Nowhere. Další se těší na italské pláže, zatímco druzí pravidelně navštěvují Alpy či Dolomity. Někteří mají rádi italský ležérní přístup k životu, jiným se zdá poněkud nezodpovědným. 


Někdo oceňuje založení našich legií na italské frontě během světové války, jiný připomíná věrolomnou zradu roku 1915, nebo italskou vinu na Mnichovské dohodě z podzimu 1938. Co člověk, to možný názor. Stejně jako celá řada témat z historie (protektorátní vládní vojsko a jeho nasazení v Itálii 1944 – 45, polní maršálek Radecký a bitvy u Custozy a u Novary, pobyty Karla IV. v severní Itálii či proslulá cesta do Říma u příležitosti jeho císařské korunovace), které naše obě země spojují.

Italské stopy byly ostatně v loňském roce patrné i ve Slaném. Mistrovství Evropy mládeže a juniorů v boulderingu, které se konalo mezi 14.– 16. září 2017, se mimo jiné účastnilo 15 závodníků z Itálie. Tři z nich se v různých kategorií probojovali do finále. Matteo Manzoni (kategorie A muži - 4. místo), Davide Marco Colombo (kategorie B muži - 4. místo) a Giulia Medici (kategorie Juniors ženy - 5. místo).

Sportovní stopy nechává též Slaný v Itálii. Mladé basketbalistky BC Slaný se v polovině července 2017 účastnily mezinárodního turnaje ve města Fermo, ležícím ve střední Itálii. Probojovaly se do semifinále a zanechaly zde skvělý dojem. V letošním roce chtějí naopak tým ASD Basket Fermo přivítat v létě u nás ve Slaném.

Rovněž hokejová přípravka HK Lev Slaný bude - po úspěších ve Vídni - naše město také representovat v Itálii. Mezinárodní turnaj ve městě Pinzolo se koná v termínu od 6. do 8. dubna letošního roku, shodou okolností právě při začátku slánského italského týdne.

Dny italské kultury ve Slaném, kterým poskytl osobní záštitu velvyslanec Italské republiky v ČR pan Aldo Amati, se budou konat od 6. do 13. dubna. Detailní program bude zveřejněn na tomto blogu, na poslední dvojstraně březnového čísla Slánské radnice a též připraven na samostatném letáku.

Chci poděkovat všem, kteří se podělili o své nápady a náměty a těším se na společné setkávání při akcích během italského dubnového týdne po velikonočních svátcích.

Čekají nás tři výstavy, tři koncerty (Sukův komorní orchestr, komorní soubor Atlantis Collegium, Sudoku Killer), degustace italského vína a čtyři gastronomické akce (dvě slavnostní večeře, gastronomický workshop a ochutnávka kávy), šest přednášek (z toho tři historické, dvě literární a jedna cestovatelská) a osm filmových představení (z toho jeden záznam koncertu a dva dokumenty – Florencie a galerie Ufizzi, Svatý Petr a papežské baziliky Říma).

Bude to opravdu týden plný Itálie. Jestli i dolce vita, to už záleží na každém z nás.


Pavel Bartoníček, uvolněný člen rady města

Žádné komentáře:

Okomentovat